deelnemer-774

Gebruikersnaam: deelnemer-774
Geling-Opgenoort
Deurneseweg 17
5841CK Oploo
Noord Brabant
5.8565614 - 51.5957066

Deelname Bloeiend Bedrijf 2012.

Voor de inzaai van de bloemrijke rand is een eenjarig mengsel (Van Dijke Zaden) gekozen zonder schermbloemigen en zonder Phacelia.

Het perceeltje waarop de bloemrijke rand is aangelegd heeft een oppervlakte van 0,70 hectare. Er is een rand aangelegd van 12 meter breed en in het midden van het perceel is zomertarwe gezaaid van het ras TYBALT. De zomertarwe is gezaaid op 7 april 2012 en is voor het ploegen bemest met 45 m3 rundveedrijfmest per hectare.

De strook (buitenkant van het perceeltje) is geploegd op 14 april 2012 met Fendt Vari 410 en drieschaar Lemken Vario-ploeg zonder vorenpakker. Het betreft hier een zandgrond. De strook ten behoeve van de bloemenrand is niet bemest. Op dezelfde dag is door de plaatselijke loonwerker het bloemenzaad gezaaid. Hoeveelheid: 25 kilogram per hectare. Hierbij is gebruik gemaakt van een Amazone pneumatische zaaimachine met aandrukrollen. Zoals op de foto's is te zien resulteert dit in een zeer goede zaaiwerk met goede vlakligging.

Op 10 mei 2012 is het resultaat van het zaaien te zien. Zowel de zomertarwe, alswel het bloemenzaad heeft zich keurig en zeer gelijkmatig/vlkadekkend ontwikkeld. Er zijn stokken met vlaggen moeten worden geplaatst om vogelschade zo veel mogelijk te voorkomen. Helpt vaak zeer beperkt. Daarnaast ook nog even pech door stuifschade op een gedeelte van het perceel en dus ook in de rand. Bij de eerste ontwikkeling van de bloemenrand onderscheiden zich de verschillend bloemensoorten direct. De opkomst van de zomertarwe stemt tot tevredenheid.

Tijdens de ontwikkeling van de bloemenrand manifesteren zich halverwege juni de eerste bloeiers. Ook de eerste insecten laten zich in de bloemrand zien. De rand ontwikkeld zich geweldig. Geur en kleur volop aanwezig. De klaproos is een echte blikvanger. In juli is de rand volop in bloei en is het een streling voor het oog .. en de insecten. Je hoort ze zoemen in de rand. Ook de tarwe ontwikkeld zich geweldig. Goede stand en goede aarvorming en vulling.

Halverwege augustus begint de zomertarwe te rijpen. De bloemenrand veranderd mee voor wat betreft de bloeiwijze. De bloeiers volgen elkaar op in een grote variatie. Het blijft aantrekkelijk, ook voor de insecten.

 De zomertarwe is op 20 augustus geoogst. Opbrengst 6,8 ton/ha. Er is geen gewasbescherming uitgevoerd. Na de oogst is de stoppel bewerkt met een schijveneg. De rand is nog even bllijven staan. Ze blijft het goed volhouden. In november sterft de bloemrijke rand af met achterlating van zaad. Op 14 november is de vegetatie geklepeld en daarna ondergewerkt met de schijveneg.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde bloemrijke rand. 

 

Deelname Bloeiend Bedrijf 2013.

Ook in 2013 hebben wij met veel plezier en interesse deelgenomen aan Bloeiend Bedrijf. We hebben op dezelfde wijze en met dezelfde methoden gewerkt als in 2012.

Door het koude voorjaar hadden we zorgen over de opkomst van de zaden. We hebben gezaaid op 22 april 2013. Ondanks de omstandigheden is het zaad goed gekiemd en heeft zich wederom (net als 2012) ontwikkeld tot een prachtige geurige en kleurige bloemenrand. Ook in 2013 hebben we binnen de rand op het perceel zomertarwe gezaaid. Wij hebben niet met insecticide hoeven te spuiten.

Dit jaar (2013) liep langs het perceel een wandelpad in het kader van "een ommetje rondom Oploo". De bloemrijke rand heeft veel bekijks en waardering gekregen. Reden waarop wij een bord van het Bloeiend Bedrijf met uitleg langs de rand hebben gezet (zie foto).

Naast de functie van de rand om insecten aan te trekken als biologische bestrijder van o.a. luizen in een aanliggend gewas, draagt de rand ook bij aan de biodiversiteit van het landschap. 

Tevreden Bloeiend Bedrijf deelnemers.

 

 Foto's 2013:
Foto's 2012:


Op de kaart: