Melkveebedrijf Millenaar

Gebruikersnaam: Meeuwis Millenaar
Meeuwis Millenaar
Baan 7a
4271BT Dussen
Noord Brabant
4.9868975 - 51.7300298

Akkerranden 2012
De akkerrand is volledig opgekomen. Het geeft een kleurrijk gezicht rondom de andere gewassen, de vrolijke kleuren maken het landschap een stuk vrolijker. Het kost maar een paar stappen om de rand in te lopen, en als je dan even goed stil bent, is het gezoem van alle kanten te horen. In de lucht boven de bloemen zie je af en toe een witte vlinder omhoogvliegen. Ook zijn er als je dieper de planten in kijkt af en toe een bij te vinden. Het blijkt dus dat de rand goed in gebruik wordt genomen door verschillende insecten. Samen met de mooie kleuren die de vele verschillende bloemen leveren, levert de akkerand een goed resultaat.

Akkerranden 2013
De akkerrand op ons bedrijf ligt aangrenzend aan een perceel tarwe. Als voorbereiding van het zaaien is het land in het voorjaar omgeploegd en met een rotoreg bewerkt. We hebben naast deze akkerrand ook twee andere akkerranden ingezaaid. Deze randen zijn bedoeld voor de bescherming van broedende akkervogels. Deze randen bieden voedsel en een broedplaats voor de akkervogels. Bij het inzaaien is geprobeerd zo ondiep mogelijk te zaaien, zodat ook de kleine zaadjes op zouden komen. In de zomer (zie foto's 2013) is te zien dat de zaden goed zijn opgekomen. Als je de rand inloopt, is gelijk van alle kanten gezoem te horen, en zijn overal bloemen en insecten te zien. In de rand zijn onder andere de korenbloem, cosmea, bolderik, margriet en de meisjesogen te vinden. Wat insecten betreft zijn er veel zweef- en gaasvliegen en sluipwespen te vinden.

Akkerranden 2014
De akkerrand is dit jaar ingezaaid op een gehuurd perceel, aangrenzend aan een perceel mais en naastgelegen bietenperceel. Door de overheersende hanepoot, moest de rand vroegtijdig afgemaaid worden. Zo is geprobeerd om de akkerrand, ondanks het onkruid, toch nog zo goed mogelijk tot haar recht te laten komen. In tegenstelling tot andere jaren is dit helaas niet zo goed gelukt. Waar in voorgaande jaren de kleuren, geuren en gezoem je tegemoet kwamen bij het naderen van de rand, is dit alles deze keer beperkt gebleven. Foto's 2013:
Foto's 2012:


Op de kaart: